HARMÓNIA TESTBEN, LÉLEKBEN ÉS SZELLEMBEN

"Csak az önmagad felett aratott győzelem az Igaz győzelem"

Edzőtábor


Aikido BJJ edzőtábor
Tomas Bilishich Sensei 5.Dan

2016 november 26.- 27.


Barátaink


GENKIKAN BUDO
SLOVAKIA

Szakszövetség


Magyar Aikido-Kultúra Szakszövetség

Az AIKIDO-ról röviden

A világenergiát a japánok “ki”-nek nevezik, s a harcművészet lényege nem ügyes trükkök és technikai fogások megtanulása, hanem ennek a “ki”-nek a hasznosítása. Az AI-KI-DO magyarra fordítva a “szeretet erejének útja”. Itt megélheted azt, amit csakis könyvekben olvashattál, de élő példáját ritkán láthattad: az ember szereti az ellenségét. Az aikidóban, ha valakit támadás ér, szinte belebújik ellenfelének “lelkébe”. Magához engedi, eggyé válik vele, sőt, együtt is működik vele. Nem haragszik rá, hanem saját lényének részeként éli meg.

Szereti – persze a szó egyetemes értelmében.

Ellensége, ha vadul nekiront, hamarosan úgy érzi, mintha fölkérték volna táncolni. Elkezdenek “keringőzni” vele, s a saját agresszivitásának erejét fölhasználva megpörgetik, földobják, és a földre hajítják.
A harcos nem érzelmileg szereti az ellenfelét, hanem univerzálisan. Egységet alkot vele. Saját erőkörébe vonja, s mintha önmagával táncolna, együtt pörögnek. És nemhogy félne tőle, hanem éppen ellenkezőleg: félti.
És felelősséget érez a sorsáért. 
Célja a védelem, de tudja jól, hogy a harc során a Sors törvényeibe nyúl bele. Akár nyer, akár veszít, magára veszi a tett súlyát. S ha nem az egyetemes igazság  – vagyis a szeretet – nevében cselekedett, függetlenül attól, hogy ő hal meg, vagy ellenfele: a felelősség az övé.

Csak a szeretetnek nincs karmája.

Miért?

Mert éntelen. Hatás aminek nincs ellenhatása – nincs kire visszahasson.
Ueshiba Mester , az aikidó alapítója körül gyakran fordultak elő csodás esetek, mivel a ki univerzális erejét használta. Ez abban nyilvánult meg, hogy ellenfelei olyasmit éreztek, mintha  nem is egy emberrel, hanem valamiféle emberfeletti erővel harcolnának, mely öreg korában, sőt még közvetlenül a halála előtt is áradt belőle. (Illetve nem tudni kiből. Gyakran mondogatta, hogy ő a “Kami” hatalmával él. A shinto vallásban “Kami”-nak hívják az Istent). Néha hozzá sem ért ellenfeleihez. De hatással volt a tárgyakra is. Pusztán gondolattal befolyásolni tudta a környezetét. Tanítványait állandóan figyelmeztette arra, hogy a nagy hatalom nagy felelősséggel is jár.

Forrás: Müller Péter: Szeretetkönyv
„Betűk és szavak sosem tudják teljes pontossággal leírni az aikido-t. Csak azok számára válik világossá, akik szorgalmas, kemény edzések segítségével értették meg.”

MORIHEI UESHIBA (1883-1969), az Aikido alapítója